måndag 12 juli 2010

Bok nr 3 klar!

Hej!

Några dagar försent men nu är det dags! Har ni alla läst ut Damernas detektivbyrå? Då kör vi igång diskussionen!

Kramar

4 kommentarer:

Carro's Blogg sa...

Jag har visst äran att vara först ut denna gång! Då ska vi se vilka insiktsfulla tankar och ideér jag har att komma med om månadens bok. Till hjälp har jag också ett glas rosévin vilket jag intar på en solig altan.

OK, nog om detta och nu till boken... Månadens bok var en underbar läsning för mig, jag har redan slukat de flesta böckerna i samma serie och de har inte gjort mig besvikna. Men så undrar jag, vem kan motstå Mma Ramotswes charm, denna traditionellt byggda och kloka kvinna med en ansenligt hög moral. Och hennes lojala assistent Grace Makutsi med sina 97 procent rätt på slutprovet från Botswana Secritary College.

Jag vet egentligen inte varför jag fänglas av historien. Det är ju ingen deckare i vanlig mening, utan mest en skildring av olika personers liv och öden. En del får vi följa lite mer utav genom hela bokserien och en del kliver bara in i handlingen genom några korta rader, men hur som helst, de känns märkligt nog både genuina och trovärdiga i sammanhanget.

Jag roas också av Mma Ramotswes syn på människor och männen i synnerhet. Att hon oftas genom att bara studera dem under korta ögonblick kan fastställa att de är både lögnare och bedragare är en egenskap jag själv önskar besitta.

Boken är väl inget klassiskt mästerverk direkt, men ibland räcker det med sunt förnuft och ärliga avsikter för att fånga mitt intresse. Det är precis vad Alexander McCall Smith har lyckats med!

Maria sa...

Som jag tidigare skrivit hade jag svårt att komma in i boken men när jag väl gjort det gick det snabbt att läsa den! Mysig, underhållande och snabbläst, jag kommer med största sannolikhet fortsätta med serien.

/Maria

Fröken Grön sa...

Hmmm, jag har dragit mig lite grann för att skriva detta inlägg, eftersom jag har svårt att säga något vettigt om den här boken.

Som jag berättade redan innan blev jag inte så imponerad av Mma Ramotswe och hennes bravader som andra läsare världen över (inkl. min egen mor) tycks bli. Håller med om att den är lättläst och småcharmig, men efter att del 1 är slut känner jag mig inte överdrivet sugen på att fortsätta med del 2. Kanske gör jag det iallafall, - alla förtjänar en andra chans.

I sommar har jag läst en del andra böcker iallafall, av vilka jag absolut måste rekommendera "Nattfåk" av Johan Theorin. (Finns på pocket.) Underbart språk och en otroligt stämningsfull och engagerande historia i gränslandet mellan verklighet och en annan dimension. LÄS, LÄS, LÄS, om ni inte redan gjort det!

Änton sa...

Jag gillar Damernas detektivbyrå. Jag såg lite av serien på tv i våras och såg därför fram emot att läsa boken som brukar vara mycket bättre. Som en glad överraskning visade det sig att serien är mycket välgjord och att väldigt många detaljer i boken finns med. Kan alltså varmt rekommendera tv-serien! :)

Trots detta läste jag hela boken och den är sådär lagom småmysig och lättläst. Jag håller med om att den inte är ett klassiskt mästerverk och den lämnar inte direkt några bestående känslor, men jag kan tänka mig att böckerna är bra att läsa mellan lite tyngre böcker.

Tyvärr har det inte blivit mycket läsande för mig i sommar eftersom vi håller på att light-renovera huset. (Jag brukar annars komma igenom ganska många böcker. Det blir lätt så när man tillbringar all tid på stranden ;) Innan semestern började hann jag dock sluka två böcker som jag gärna rekommenderar. Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist och Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón. Olika, men båda är väldigt bra! Nu när jobbet har börjat igen kan jag äntligen se fram emot lite ensam lästid på bussen igen. :)

/Mona